Onttrekt thee of koffie vocht aan het lichaam?

door: Wtjes.nl 18 December 2009

Nee het is een fabeltje dat thee vocht onttrekt aan het lichaam!

Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van een gematigde hoeveelheid thee of koffie (tot 450 mg cafeïne) geen nadelig effect heeft op de vochtbalans. Kopjes thee en koffie tellen net als water mee om de vochtbalans op peil te houden. Het is een fabel dat de cafeïne in koffie vochtafdrijvend werkt.

 

Cafeïne zorgt voor een snellere maar niet voor meer uitscheiding (Voedingscentrum, zie 'feit' onderaan de pagina). Wel is het zo dat personen die voorafgaand aan onderzoek gedurende enkele dagen geen cafeïne gebruikt hadden, het urinevolume één tot enkele uren na cafeïne-inname licht verhoogd was. Een beperking van dit type onderzoek is dat de omstandigheden niet te vergelijken zijn met de dagelijkse praktijk. Zowel de eenmalige, soms hoge cafeïnedosering in plaats van een over de dag gespreide consumptie, als ook de cafeïne-onthouding voorafgaand aan een onderzoek blijken noodzakelijk om een effect aan te tone.

 

Nog andere voordelen

Cafeïne zorgt voor scherpte en energie en dat is erg handig tijdens trainingen, die als doel hebben vet te verbranden. Verder verhoogt het de concentratie en vermindert het gevoelens van vermoeidheid.

 

Cafeïne helpt bovendien spierpijn te onderdrukken en verkleint de kans op huidkanker. Verder werkt het licht levensverlengend en zorgt het ervoor dat haarzakjes langer in leven blijven, waardoor kaalheid wordt uitgesteld. 

Currently rated 3.0 by 65 people

  • Currently 2.969232/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tags: , , , , ,

Biologie

Powered by BlogEngine.NET 1.4.5.0