Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn?

door: Wtjes.nl 11 November 2008

Rozijnen en krenten zijn beide gedroogde druiven. Het grote verschil tussen de twee zit ‘m in de druivensoort die wordt gebruikt.

De Rozijn

De rozijn wordt gemaakt van verschillende soorten druiven, vooral afkomstig uit Middellandse-Zeegebied, het Midden-Oosten, Zuid-Spanje, Australië en Californië. De meestgebruikte druif voor rozijnen is de Sultana. De druiven worden vaak behandeld met een oplossing van kaliumcarbonaat en met zwaveldioxide. Hierdoor zijn de rozijnen langer houdbaar en zien ze er beter uit. Deze stoffen dragen ook bij aan de kleur van de rozijnen. 

De Krent

Krenten worden gemaakt van het ras ’Raisin de Korinthe’, dat afkomstig is uit Korinthe in Griekenland. Dit ras geeft kleine pitloze donkerblauwe druiven. Het Franse woord voor ‘krent’ is dan ook ‘Raisin de Corinthe’. De druivensoort wordt ook verbouwd in Californië en Australië.

Verschil

Het verschil in krenten en rozijnen zit hem dus concreet in smaak en uiterlijk. De krent is zuurder (met toch een suikergehalte van 60 procent) en droger van smaak dan de rozijn (met een suikergehalte van 64 procent). Men denkt vaak dat gele rozijnen van witte druiven komen en blauwe rozijnen van blauwe druiven. Dat is een misverstand. De kleur hangt af van de manier waarop ze gedroogd zijn en de duur van de droging.

Krenten en rozijnen worden gemaakt door druiven te weken in een soda-oplossing waardoor het velletje scheurt en de druif later makkelijker uitdroogt. De druiven worden op verschillende manieren gedroogd. Dit kan in de zon, maar ook kunstmatig in speciale droogtunnels. Afhankelijk van het klimaat duurt dit tussen de 10 en 14 dagen. Voordat de rozijnen worden ingepakt, worden ze eerst nog gewassen, ontdaan van de steeltjes en nog eens goed gedroogd.

 

 

Currently rated 3.3 by 72 people

  • Currently 3.347221/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tags: , , ,

Biologie

Powered by BlogEngine.NET 1.4.5.0