Wat is de kleinste stad ter wereld?

door: Wtjes.nl 7 January 2010

De officieel kleinste stad met stadsrechten ter wereld is het Kroatische dorp Hum, met minder dan 16 inwoners en amper 12 huizen.

Naar eigen zeggen is het het kleinste dorp ter wereld: Hum, diep verscholen in de binnenlanden van de Kroatische regio Istrië, telt volgens de laatste cijfers zestien inwoners,
maar heeft alles wat je nodig hebt om een echt dorp te zijn. Ze spreken er zelfs een eigen taal.

Hum (spreek uit Koem) zou volgens het Guiness Book of Records het
kleinste dorp ter wereld zijn. Hum heeft een eigen burgemeester, winkels, een gezien de omvang van het dorp belachelijk grote kerk, een restaurant en een kroeg, kortom alle voorzieningen die
je nodig hebt om een dorp te zijn. Je kunt er ook nog kamers huren.

Tot voor kort was het dorp nog een postkantoor en een school rijk, maar die zijn inmiddels verplaatst naar een nabijgelegen dorp.

Nederland

De kleinste plaats met stadsrechten in Nederland, is Staverden in de gemeente Ermelo op de Veluwe. Het heeft zelfs geen echte kern en in de verspreide huizen die tot Staverden gerekend worden, wonen in totaal slechts ongeveer 40 mensen (2006). Staverden kreeg stadsrechten in 1298, maar ontwikkelde zich nooit tot stad.

De kleinste plaats met stadsrechten die wel als stad heeft bestaan, is het eveneens piepkleine Sint Anna ter Muiden, in de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen op de Belgische grens, met ongeveer 50 inwoners (2006). Het Achterhoekse stadje Bronkhorst (gemeente Bronckhorst), met 130 inwoners (2006), profileert zich weliswaar toeristisch als kleinste stad van Nederland maar komt op de derde plaats.

 

 


Currently rated 2.0 by 67 people

  • Currently 1.970147/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tags: , ,

Aardrijkskunde

Powered by BlogEngine.NET 1.4.5.0