Maak je tijdens je leven hersencellen aan?

door: Wtjes.nl 3 November 2008

 

Decennialang was inderdaad het dogma dat het volwassen brein geen nieuwe hersencellen meer aanmaakt, en dat er met het ouder worden alleen maar meer cellen het loodje leggen. Bovendien weten we dat als de hersenen ergens serieus kapot zijn, ze daar ook kapot blijven. Hiermee zijn de hersenen een vreemde eend in de bijt van het menselijk lichaam. Want de meeste weefsels blijven in staat om tijdens het leven zichzelf te repareren en nieuwe cellen aan te maken. Een snee in je vinger groeit binnen een paar dagen dicht. Een gebroken been kan binnen enkele maanden weer helen. Het zijn stamcellen die verantwoordelijk zijn voor dit herstel.

Neurogenese

In 1998 werd voor het eerst aangetoond dat de menselijke hersenen van nature wel degelijk nieuwe neuronen kunnen aanmaken.Met een duur woord het zogenaamde neurogenese. Destijds werd het effect alleen gevonden in een deel van het geheugensysteem (de hippocampus). Dat was een van de grote ontdekkingen in de neurowetenschappen van het afgelopen decennium. Door de ontdekking in 1998 groeide de hoop op een verbeterde behandeling van patiënten met aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel.

Een publicatie uit februari 2007 in het blad Science beschrijft een tweede gebied in de menselijke hersenen waar een natuurlijke aanmaak van hersencellen plaatsvindt namelijk het geursysteem van de mens. Het was al bekend dat hetzelfde hersengebied bij ratten en muizen nieuwe cellen aanmaakt. Maar omdat geur voor mensen veel minder belangrijk is dan voor muizen en ratten, dachten hersenonderzoekers dat dit proces bij mensen niet of veel minder zou optreden.Nu blijkt dus dat dit ook bij mensen gebeurt.Er zijn nu dus 2 gebieden bekend waar neurogenese optreedt in de menselijke hersenen, het geursysteem en de hippocampus.

Samenhang lichamelijke beweging en depressies

Uit een ander onderzoek is gebleken dat lichamelijke training een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de hersencellen. Dit verklaart misschien waarom hardlopen en andere sportieve activiteiten depressie bestrijden.Dit is geconcludeerd uit een onderzoek met ratten dat is gepubliceerd in de International Journal of Neuropsychopharmacology. Bij deze ratten was sprake van genetisch bepaalde depressiviteit.De onderzoekers kunnen uit het passieve gedrag van de ratten afleiden dat ze depressief zijn. Wanneer depressieve ratten in het water terechtkomen dobberen ze maar wat rond, terwijl normale ratten zwemmen.
Uit het onderzoek bleek dat depressieve ratten die in hun kooi dertig dagen een tredmolentje hadden gehad zwommen. Dat lag geheel anders bij de groep depressieve ratten die geen tredmolen in hun kooitje hadden gekregen.
In de hersenen van de ratten bleek het aantal neuronen in het gebied rond de hippocampus door de beweging te zijn gegroeid. De hippocampus speelt een rol bij leerprocessen en het geheugen.

 Koortsachtig wordt gezocht naar mogelijkheden om via medicijnen bestaande neurale stamcellen op gewenste plekken in het brein te brengen en daar aan te zetten tot het maken van nieuwe neuronen. Zo zou het brein zichzelf kunnen repareren.

 

 

Currently rated 3.2 by 13 people

  • Currently 3.153846/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tags: , , , , , , ,

Biologie

Powered by BlogEngine.NET 1.4.5.0